top of page

Opbaren

Tussen het overlijden en de dag van de uitvaart zit ongeveer een week. Deze periode noemen we ook wel de opbaarperiode. Er zijn verschillende methoden om het lichaam(pje) zo goed en mooi mogelijk te houden tijdens deze periode:

 

Koelingen:

Gaia Kinderuitvaarten heeft een koelsysteem dat speciaal ontwikkeld is voor een foetus of baby: de Cuttle Cot.

Koelelementen worden ook regelmatig gebruikt. De koelelementen moeten wel iedere 3 á 4 uur vervangen worden.

Watermethode:

Een veel toegepaste manier is de watermethode. De baby komt uit het vruchtwater en door het op te baren in ­water, biedt dat een toegankelijke, zachte en liefdevolle manier om de baby te zien en te koesteren. Vooral voor foetussen en kleine baby'tjes die overlijden in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap is dit een mooie methode. 

Omdat de baby in water veel langer mooi blijft dan daarbuiten, geeft de watermethode extra tijd en de mogelijkheid om kostbare herinneringen te maken.

Kijk voor meer informatie op: www.watermethode.nl

Balseming:

Lichte balseming (thanatopraxie) kan een grote toegevoegde waarde hebben bij de opbaring van baby’s en kinderen. Het kind(je) hoeft na de behandeling niet gekoeld te worden waardoor het natuurlijker aanvoelt en een natuurlijke kleur heeft. Daarbij kan het kind(je) nog opgepakt worden, geknuffeld of op schoot genomen worden. Voor alle naasten is het afscheid nemen veel “rustiger” en “dichtbij”.

Een thanatopraxie behandeling bij baby’s en kindjes is vrijwel altijd mogelijk maar ik overleg altijd zorgvuldig met de thanatopraxie-specialisten. Vooral bij de allerkleinsten is het belangrijk dat zij goed worden geïnformeerd wat de reden van overlijden is en wat de eventuele medische achtergrond is zodat zij kunnen inschatten of een behandeling mogelijk is en of er aan de verwachtingen kan worden voldaan.

Kijk voor meer informatie op: www.thanatopraxie-balsemen.nl/baby-s-en-kinderen

Opbaarlocaties:

In de meeste gevallen worden kindjes thuis opgebaard. Maar soms is dat door omstandigheden niet mogelijk of wenselijk. Dan kan er altijd gekozen worden voor een uitvaartcentrum in de buurt.

Gaia Kinderuitvaarten heeft ook een eigen, kleinschalige en intieme opbaarlocatie waar het kindje mag verblijven tot de uitvaart, en waar ouders en familieleden in een rustige sfeer samen kunnen zijn zonder tijdsdruk of beperkingen. 

Opbaarkamer Gaia
bottom of page